نرم افزار الویس (ILWIS) مخفف (integrated land and water information system) می باشد. این نرم افزار توسط مؤسسه ITC هلند نوشته و توسعه یافته است. این برنامه دارای قابلیت های منحصر به فردی است، یکی از از دلایلی که می توان به اهمیت آموزش برنامه الویس اشاره کرد، امکان ارزیابی چند معیاره مکانی (Spatial Multi-Criteria Evaluation [SMCE]) است. برنامه الویس را می توان به عنوان بهترین نماینده نرم افزار متن باز (Open source) از سری نرم افزار های سیستم اطلاعات مکانی (Geo-Spatial Information System [GIS]) نام برد. حجم پایین نرم افزار نصب آسان و تحلیل های آماری منحصر به فرد آن در جدول های محاسباتی از جمله ویژه گی هایی است که سبب شده در اجرای پروژه های تحقیقاتی و مطالعاتی زیادی توسط محققین و دانشجویان مورد استفاده قرار بگیرد. از دیگر ویژه گی های برنامه الویس که برای متخصصان GIS ملموس تر است، رعایت استاداندارد های سخت گیرانه در تحلیل هایی که بر پایه داده ها و لایه رستری می باشد نام برد. چرا که خیلی از نرم افزار های کاربر پسند (ArcGIS) با حذف محدودیت های نمایش لایه ها سبب شده است اغلب کاربران ضرورت مفاهیم پایه را نادیده بگیرند که در تحلیل هایی که بر پایه لایه های رستری استوار هستند دچار مشکلات جدی شوند.
درحال حاضر امکان دانلود این نرم افزار از سایت های مختلفی امکان پذیر می باشد. الویس در چند سال گذشته توسط 52North حمایت و توسعه پیدا کرده است. امکان دانلود نسخه های متعدد این نرم افزار از لینک (http://52north.org/communities/ilwis/overview) امکان پذیر می باشد.
مشاهده مطلب...مجموعه برنامه های ArcGIS امروزه یکی از پرکاربر ترین نرم افزار ها به حساب می آید که توسط کمپانی ESRI ارائه داده شده است. در صورتی که در گذشته اسم نرم افزار های ArcView و ArcInfo را شنیده یا تجربه کار با آن را داشته اید از محیط و نحوه دسترسی به ابزار ها و الحاقی ها ArcGIS لذت بیشتری را خواهید برد. وجود راهنما های متعدد، کتاب و وبلاگ ها وب سایت های گوناگون تمایل استفاده از این نرم افزار ا بیشتر کرده است. مدیریت آسان لایه های اطلاعاتی تنوع ابزار ها و الحاقی که توسط خود کمپانی ESRI و سایر کاربران هر روز شاهد توسعه آن هستیم امکان فعالیت و رقابت در حوزه GIS را از سایر کمپانی های نرم افزاری سخت کرده است.
از محدودیت های استفاده از این نرم افزار در عرصه بین الملل می توان نداشتن لایسنس برای کاربران ایرانی نام برد که در پروتکل های بین المللی و یا انتشار مقالات در عرصه علمی و تحقیقاتی پاشنه آشیل این گونه فعالیت ها به شمار می آید. از آنجاییکه این نرم افزار در رشته ها و پروژه های مختلفی مورد استفاده قرار گرفته می شود، ارائه نمونه مثال ها و تمارین را قدری مشکل می کند. ولی سعی خواهد شد با ذکر مثال های متنوع نیاز بخش های مختلف را مرتفع سازیم که این نیز نیاز به زمان دارد که سعی در تحقق آن داریم.
رویکرد اعضاء این تیم بر این است که با ارائه دروس پروژه محور، اقدام به معرفی منو ها و امکانات این نرم افزار گردد، که از نظر بسیاری از صاحب نظران بهترین روش آموزش در حوزه GIS می باشد.
مشاهده مطلب...GIS یک ابزار قدرتمند برای حل مشکلات مربوط به منابع آب همچون مدیریت منابع آب و دسترسی به آب مناسب در مقیاس های محلی و منطقه ای میباشد. هیدورلوژیست ها از فناوری GIS برای جمع آوری اطلاعات مختلف استفاده میکنند و این اطلاعات را در یک سیستم قابل کنترل به کار میبرند. ابزار هایی که در Arc Hydro وجود دارد به ساخت عوارض هیدرولوژیکی، میدیریت آنها و نمایش این عوارض و اشکال، در محیط ArcGIS کمک شایانی میکند. Arc Hydro در محیط ArcMap کار میکند .مخصوصا میتوانید از این ابزار برای جداسازی حوزه های آبخیز یک منطقه استفاده کنید. (منبع: وبلاگ مهندسی ابخیزداری)
این نرم افزار مفید توسط دکتر دیوید مایدمنت استاد دانشگاه تگزاس امریکا طراحی و توسعه داده شده است و در این راه شماری از کنسرسیوم های دانشگاههای وابسته به علوم هیدرولوژی به ایشان کمک کرده اند.هدف اصلی این نرم افزار کمک به نقشه کشی در منابع حرفه ای آبی و آبخیزداری است.این نرم افزار قابلیت تولید مرز های آبی و نیز نمایش داده های مکانی سطح آب و یکپارچگی آنها را توسط مدل سازی های هیدرولیکی و هیدرولوژیکی به کاربر خواهد داد. به طور خلاصه نرم افزارArc Hydro توانایی پیگیری سلامتی و رفتارهای سطح آبی در یک مسیر را دارد چیزی که در گذشته تقریبا غیر ممکن بود. (منبع: سایت جامعه مجازی ژئوماتیک ایرانیان)
مشاهده مطلب...HEC-GeoHMS یک الحاقی یا Extension به منظور فراهم کردن اطلاعات برای مدل هیدرولوژیکی HEC-HMS است. در گذشته این الحاقی در برنامه ArcView نیز مورد استفاده قرار می گرفته است که در سالهای اخیر به دلیل افزایش مخاطبان ArcGIS با همان رویکرد ای امکان در محیط ArcGIS نیز فراهم شده است. محققان و کارشناسان هیدرولوژی هنگام کار با مدل HEC-HMS پارامتر های مربوط به ساختار فیزیکی مدل را در محیط های نرم افزاری GISی حساب می کردند و بطور دستی این اطلاعات وارد مدل HEC-HMS می کردند. با یادگیری این الحاقی تمام این اطلاعات به طور اتوماتیک محاسبه و قابل فراخوانی در محیط HEC-HGM خواهد بود
اهمیت مطالعال سیلاب بر کسی پوشیده نیست. مطالعاتی همچون شناسایی علل وقوع سیلاب، پیش بینی رفتار سیلاب در زمان وقع سیل،و تحلیل هیدرولیکی رودخانه از جمله عناوینی است که در این حیطه بدان پرداخته می شود. مدل های متعددی جهت تحلیل سیلاب و علل وقوع سیل و پیش بینی آن وجود دارد که هر کدام دارای نقاط قوت و ضعف خاص خود هستند. پاشنه آشیل تمام این مطالعات داشتن داده های قابل استناد و در انتها واسنجی این مدل ها است. شبیه سازی وقایع طبیعی همچون سیل زمانی به بهترین حالت خود می رسد که عوامل موثر در آن را به طور جامع و کامل در نظر گرفته شود، که مداخله و تاثیر همه این عوامل در پروژه ها با محدودیت های زمانی، مالی و تخصصی مواجه می شود. در ایران به دلیل محدودیت داده های قابل اعتماد رویکرد متفاوتی در انتخاب مدل ها و روند تحقیقات در مقوله سیل احساس می شود.
مشاهده مطلب...پروفیل طولی یا نیم رخ, تغییرات ارتفاع در یک راستای مشخص را نمایش می دهد. در این نمودار یا گراف محور Y ارتفاع و محور X فاصلی تجمعی از نقطه شروع تا انتها می باشد. پروفیل طولی و نتایجی که از آن استخراج می شود در مطالعات زیادی مورد استفاده قرار می گیرد. محاسبات حجم خاک برداری و خاکریزی در مطالعات مربوط به راه سازی, محاسبات مربوط به شیب آبراهه از جمله مواردی است که می توان نام برد.
در سال هاي اخير رشد جمعيت و توسعه شهرنشيني در مناطق ناپايدار و خطرناک منجر به افزايش بلاياي طبيعي در کشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه گرديده است. بلاياي طبيعي به صورت مستقيم و غيرمستقيم روي مسائل اقتصادي و اجتماعي انسان ها تاثيرگذار بوده و خسارات ناشي از آن در کشورهاي در حال توسعه جدي تر مي باشد. بر اساس مطالعات انجام شده در طي سال هاي 2004-1903، زمين لغزش به تنهايي 17 درصد از بلاياي طبيعي جهان را به خود اختصاص داده كه بيشترين ميزان خسارت آن در اروپا و سالانه 17 ميليون دلار برآورد گرديده است (Koehorst و همکاران، 2005 ). در ايران نيز در مورد خسارات ناشي از حركات توده اي مطالعاتي صورت گرفته كه طبق گزارش جمع بندي اطلاعات و خسارات مربوط به 4900 زمين لغزش از بانك اطلاعاتي تا پايان شهريورماه 1386، ميزان خسارت ناشي از زمين لغزش 126893 ميليارد ريال برآورد گرديده است (دفتر مهندسي و ارزيابي طرح ها گروه مطالعه امور زمين لغزش ها، 1386).
مشاهده مطلب...راهنمای مربوطه توسط جناب مهندس ایمان خاکی تهیه شده است.
آدرس ایمیل جهت جلوگیری از رباتهای هرزنامه محافظت شده اند، جهت مشاهده آنها شما نیاز به فعال ساختن جاوا اسکریپت دارید
Landslide Index Method يکي از رويکردهاي آماري دومتغيره در پهنه بندي حساسيت زمين لغزش، استفاده از مدل شاخص لغزش Landslide Index ميباشد. که به دليل سهولت محاسبه وزن هر يک از کلاسهاي عوامل موثر بر وقوع زمين لغزش به مراتب توسط محققين مختلف در سراسر دنيا مورد استفاده قرار گرفته است.
دلایلی که سبب شد اقدام به تهیه این درس شود, این بود که متاسفانه در خیلی از حوزه های مطالعاتی شاهد آن هستیم که محاسبه پروفیل طولی و محاسبات شیب مربوط به آن از اصول و مبانی آمده در منابع علمی تبعیت نمی کند.
این تمرین را هم میتوان یک تمرین سنجش از دوری به حساب آورد هم خیر. در این تمرین به زبان ساده سعی شده یکی از کاربرد های سنجش از دور را در تحلیل سیلاب معرفی شود. در این تمرین شما با برخی از مفاهیم سنجش از دور آشنا می شوید. این درس در دو محیط نرم افزاری ILWIS و ArcGIS تهیه شده است.
قبل از پرداختن به یادگیری این درس حتما ویدئو و مجموعه مباحث مربوط به ArcHydro مطالعه گردد. چرا که در واقع این درس در ادامه مباحث مربوط به ArcHydro قابل درک است.
نخستین گام در اجرای هر نوع مدل هیدرولوژیکی وارد کردن و درگیر شدن با مقوله بستن مرز حوزه، ترسیم و گرفتن گزارش پایه از خصوصیت های فیزیکی حوزه می باشد.
در این بخش سایر دستورات برنامه ArcGIS توضیح داده می شود. که هدف بیشتر این مجموعه ویدئو ها مربوط به پروژه های تلفیق یا سنتز می باشد.
در این درس سعی شده همانند برنامه ILWIS در غالب پروژه فیزیوگرافی اقدام به آموزش و آشنایی نرم افزار ArcGIS شود. دلیل انتخاب این پروژه این است که فیزیوگرافی یکی از نادر پروژه هایی است که تنوع منو ها و دستورات مورد استفاده در آن از تعدد بالایی بر خوردار است.
در این درس سعی شده در غالب یک پروژه نرم افزار الویس توضیح داده شود. این درس می تواند شروع خوبی برای ورود به محیط برنامه الویس باشد. عنوان انتخاب شده برای این درس "فیزیوگرافی با الویس" می باشد.
هیچ
هیچ